* 1963 korades Sveriges första lydnadschampion 

 * 1993 SM-guld 

* 1989 utbildades Världens minsta räddningshund 

  * 1993 Sveriges andra agilitychampion.
* 2004 Ytterligare en världens minsta räddingshund.
* Svensk viltspårchampion! 

Vilken ras undrar ni?

Papillon såklart!! 

 

 Historik
Papillon är sedan slutet av 1800-talet, en belgisk variant av en dvärgspaniel vars officiella benämning är Epagneul Nain Continental Papillon et Phalène.

Den kallas ”Kontinental” för att särskiljas från de engelska dvärgspanielraserna King Charles och Cavalier King Charles, som har samma ursprung.

 

Dvärgspanieln finns avmålad redan på 1500-talet i Italien och kallades då Veronese-spaniel. Detta var en variant med hängande öron.

Det skulle dröja flera hundra år innan en variant med resta öron föddes och det skedde 1896. Ingen vet om det berodde på en mutation eller bara ödets nyck.

Det ska enligt uppgifter inte vara några andra raser inblandade.
Rasvarianten med upprättstående öron blev allt populärare och 1955 skildes de båda varianterna åt till namnet.

Varianten med uppresta öron fick då behålla namnet Papillon. Papillon betyder dagfjäril och Phalène betyder nattfjäril.
På 1930-talet var rasen ganska aktivt representerad, trots att den inte blivit registrerad av SKK. Under kriget försvann den i Sverige men återinfördes på 50-talet av Margita Ströberg kennel Videbacken.
Hon mötte Papillonen under en semesterresa i Italien och blev mycket förtjust. Vid hemkomsten tog hon kontakt med uppfödare i England och importerade 1 hanhund och 4 tikar. Dessa 5 hundar är de första som registrerades hos SKK efter andra världskriget.

Många avels- och utställningshundar har även importerats från Belgien, Danmark och Norge.
Rasen har genom åren blivit både populär och berömd.

Populär för att den är så vacker och charmig, glad, sällskaplig, lättlärd, intelligent och en tuff liten kompis. Berömd blev rasen då Sveriges första lydnadschampion 1963 var en Papillon. Papillonen är en ras, som utan svårighet försvarat sin plats i täten av dvärghundar - vissa år överst på topplistan.

 

Källa:

Papillon och Phalène av Suzanne Tamm, Papillon-Ringens Hemsida (www.papillonringen.com) .